Homepoznati pevaciSnežana Đurišić

Snežana Đurišić

Snezana Djurisic

Snezana Djuurisic je srpska pevačica folk muzike. Tokom svoje karijere koja traje gotovo pola veka, snimila je više od dvadeset albuma i otpevala čuvene hitove Kuće male  krečene u belo i Odakle si sele.

Snežana je sa sedam godina pobedila na festivalu Studio 6 vam pruža šansu, pevajući pesmu Lepe Lukić, a godinu dana kasnije snimila je prvi singl. Sa svega dvanaest godina je pevala na Titovom rođendanu u Domu omladine, da bi je predsednik potom pozvao za svoj sto, da mu iseče tortu. Tito je pitao šta želi da bude kad poraste, a Đurišićeva mu je odgovorila da želi da se bavi pevanjem, ali u Milanovcu i Kraljevu nema muzičke škole. Tito je kasnije dao da se Snežaninom ocu nađe posao u Beogradu, i da se porodica Đurišić preseli, kako bi Snežana završila željenu školu.

Najpoznatije pesme Snežane Đurišić su: Pričaj mi, pričaj; Između tebe i mene tama; Kaluđere; Naše tajne čuva vodenica; Lepo ti je biti čobanica; Tri bunara; Vratiću se; Kleo se, kleo; Kuće male, krečene u belo; Odakle si sele i Učiniću sve.

Tokom skoro pola decenije duge karijere Snežana je snimila 16 singl-ploča, 23 albuma, četiri kompilacije, 11 singlova, te otpevala duete sa brojnim kolegama poput Šabana Šaulića, Halida Bešlića, Šerifa Konjevića, Miroslava Ilića, Jašara Ahmedovskog, Snežane Savić, Zorice Brunclik i drugih.

Pevala je pred publikom širom sveta. Dva puta je napunila Dom sindikata, a 2015. godine održala je veliki solistički koncert u beogradskom „Sava centru“ kojim je obeležila više od 40 godina rada. Od 2013. do 2015. godine je bila stalna članica žirija muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“, a od tada je muzički urednik tog takmičenja i član produkcijskog žirija.

FOLLOW US ON: