Homepoznati pevaciMarinko Rokvić

Marinko Rokvić

marinko rokvic

Marinko Rokvić je popularni srpski folk pevač, najpoznatiji po hitovima poput ,,Ti za ljubav nisi rođena”.

Za ovog umetnika je naročito interesantno da je od malena okružen muzički nastrojenim ljudima, te je i njegov rođeni brat kao mali svirao harmoniku, a sada su ga nasledila i njegova dva sina – Marko i Nikola.

Marinko Rokvić je rođen 27. januara 1954. godine u Bosanskom Petrovcu. Njegova porodica je živela od poljoprivrede, ali on i njegov brat nisu bili naklonjeni ovoj vrsti privrede te su se još od malih nogu, urkos strogim roditeljima, trudili da započnu svoje puteve u muzici, te su najpre počeli da aktivno učestvuju na školskim priredbama – Marinko Rokvić kao pevač i svirač različitih pesama na harmonici, dok su njegovom rođenom bratu najviše ležala kola.

Svoju, sada već višedecenijsku, karijeru je Marinko Rokvić započeo kao pevač u KUD – u ,,Nikola Tesla” u Beogradu, odakle je kasnije prešao da peva na različitim veseljima i elitnim restoranima. Već 1974. godine on objavljuje prvu singl ploču ,,Kažite mi, dobri ljudi” i ,,Samoća je moj jedini drug”, nakon čega su počele i da se nižu singl ploče sa ,,Ti si moja boginja”, Samo noći, puste noći”, ,,Oprosti mi na rastanku” i ,,Živiš sa mnom u mislima, majko” 1975. godine, pa ,,Zašto nisi žena bez prošlosti?” i ,,U lepom starom Zemunu” 1976. godine i 1977. godine ,,Momak veseljak”, ,,Lepše mi je kad ćutim i ljubim”, ,,Šumi vetar” i ,,U nekom gradu, ko zna kom”. Te 1977. godine je Marinko Rokvić imao i jedan veoma zapažen nastup na festivalu ,,Ilidža”, na kom je nastupao sa pesmom kompozitora Budimira Buce Jovanovića ,,Momak veselja”.

Poslednji album za sada Marinko Rokvić objavljuje 2008. godine i taj album nosi naziv ,,Gatara”, nakon čega Marinko počinje da objavljuje isključivo singlove i to:

2010. godine – ,,Mašala” i ,,Salaši”
2013. godine – ,,K’o oluja”
2015. godine – ,,Ponos”
2016. godine ,,Prsten” i ,,Što si meni, tebi nisam ja”

FOLLOW US ON: