Homepoznati pevaciBaja Mali Knindža

Baja Mali Knindža

Baja Mali Knindza-kontakt

Baja Mali Knindza: Njegovo pravo ime je Mirko Pajčin i on je srpski narodni kantautor i pjevač. Baja je rođen 13. Oktobra 1966. u selu Gubinu.

Rođen je kao prvo dete u porodici ima mlađeg brata Novu. Selo se nalazi na oko 45 km od Grahova na graničnom delu opštine Bosanskog Grahova i Livna

U Srbiju se doselio 1980-e god, zatim je zapjevao 1984 u Surčinu, prvi ozbiljniji snimani nastup imao je 1989. U Livnu na takmicenju mladih pevača amatera. Već tada su ga  svrstavali pod srpske profesionalce.

Iako je jedan od najpoznatiji pevača u Srbiji, ali i regionu, malo ko zna da je otac sedmero dece.

Jedna od zanimljivosti iz Bajinog života je ona iz Amerike kada mu je prišao čovjek, dao blanko ček i rekao da sam napiše sumu! Baja Mali Knindza je tada napisao 50 dolara na što su se svi iznenadili njegovom skromnošću. Baja jednostavno uživa da peva i puni srce svome narodu.

Malo ljudi zna da je tragično nastradala pevačica Ksenija Pajčin bila sestra od strica Baje Malog Knindze, to jest Mirka Pajčina, koji je svoj bol želeo da podeli s publikom. U Ksenijinu čast, njen brat ovu tešku pesmu izvodi na početku i kraju svakog nastupa. I plače. Svaki put. „Veoma me je potresla Ksenijina smrt, pa sam odlučio da napišem pesmu za nju. Svaki nastup počinjem i završavam numerom ’Spavaj, kraljice’, i to su uvek emotivni trenuci u kojima i publika i ja pustimo suzu“, rekao je Baja za „Kurir“ i otkrivši reči pesme:

Spavaj, kraljice
U mome srcu si uvek
imala posebno mesto,
Nikome nisam dao
protiv tebe da kaže nešto.
Bila si jaka žena,
koje se zveri plaše,
Samo smo ja i ti
proslavili Pajčine naše.
Bila si jaka žena,
uvek si bila u pravu,
Jednom sam priznao sebi,
ličiš na babu Savu.
Refren:
Spavaj, kraljice, spavaj,
Spavaj, kraljice ti,
Spavaj, kraljice moja,
Neka te čuvaju anđeli.